Дълги коси по метър показаха момичета от Търговище
Дълги коси по метър показаха момичета от Търговище / Снимка: Диляна Стойчева

Момичета от Търговище доказаха, че косата крие сила и женственост. Мерал Бейханова представи най-дълга и красива коса на празниците, посветени на Тодоровден в града. 99см. отчете метъра на журито. В голямата възрастова група на съревнованието – над 14 г. награди получиха още Валентина Крилова с коса, дълга 96 см. и Нехрие Незимова – 92см. При по-малките до 14 г. отличена бе Полина Красимирова със завидните за възрастта и 75 см., а при най-малките – до 7 г., първа стана Теодора Николова – с 65см.

По традиция Центърът за работа с деца в Търговище организира тържеството на площад “Свобода”. То започна с изпълнения на Духовия оркестър. След това момичета в народни носии поднесоха на тримата присъстващи мъже с коне и каруци кърпа и пита, с която те захраниха символично питомците си.

Отец Димитър отслужи водосвет за здраве. Големи и малки именници, дошли на празника, получиха подкова и китка здравец. Фризьор подстрига едно момченце, следвайки традицията.

За настроението на присъстващите се погрижи също ансамбъл “Търговище” към Центъра за работа с деца. Малчуганите успяха да се повозят в каруца и да се снимат, възседнали коня който я дърпа. Както и миналата година, празникът се организира със съдействието на трима именници - Тодор Янакиев, Тодор Христов и Тошко Райчев.