Сан Суси е любимата резиденция на пруския крал Фридрих Велики – място, където посрещал мислители като Волтер и композитори като Йохан Себастиан Бах. Дворецът е една от най-посещаваните забележителности в Германия, пише Deutsche Welle.

Дворецът Сан Суси в Потсдам е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО и всяка година се посещава от около 350 000 души. Пруският крал Фридрих II Велики (1712-1786) много е харесвал тази своя частна резиденция, в която се намира и гробът му.

Сан Суси
Istock

Някога на хълмовете Борнщед са се издигали вековни дъбове, които са били изсечени по времето на бащата на Фридрих Велики, "краля войник" Фридрих Вилхелм I. При неговото управление Потсдам се превърнал във важен гарнизонен град. За укрепването на блатата са били необходими колове. През 1744 г. Фридрих Велики наредил засаждането на лозя върху голата тогава земя. Скоро след това той построил и малък едноетажен дворец за себе си и своите гости.

дворец
Istock

Място за уединение на стария Фриц

Кралят философ владеел прекрасно френски език, благодарение на учителите си хугеноти. Той често размишлявал за смисъла на живота и смъртта. Още на 33-годишна възраст, преди да започне строежът на двореца, той избрал място на хълма за своя гроб. Един ден, докато се разхождал, той го посочил и казал: "Quand je serai là, je serai sans souci" - "Когато бъда там, ще съм без грижи (бел. ред - sans souci - от френски - без грижа)."

Тъкмо тази фраза на френски дава и името на двореца. Фридрих Велики живее в него цели четири десетилетия и се превръща в „стария Фриц“ - прякор, с който влиза в историята. Сан Суси наистина се превръща в място за уединение на пруския крал. Далеч от грижите, придворния живот, жените и съпругата си, с която не поддържал брачни отношения.

Дворецът Сан Суси бил построен между 1745 г. и 1747 година. Резиденцията не е била предвидена като представителна, подобно на съседния Нов дворец. Той също бил издигнат по желание на краля през периода 1763-1769 година - след Седемгодишната война и утвърждаването на пруските права над Силезия.

дворец
Istock

Фридерицианското рококо

В частното крило на резиденцията са атлантите и кариатидите, Бакхус и вакханките, които се забавляват. От централната 2,5-километрова алея на парка Сан Суси към двореца води стълбище със 132 стъпала. По времето на Фридрих Велики в подножието на хълма била изградена и декоративна барокова градина. В остъклените ниши на шестте тераси били засадени грозде и смокини. Прокарани били и живи плетове.

Десет от най-красивите замъци в Европа (СНИМКИ)

В градината са издигнати мраморни статуи на древните богове - Аполон, Венера, Меркурий, Диана, Юнона, Юпитер, Минерва и Марс. Алегории на огъня, водата, въздуха и земята също украсявали мястото. Те са подредени около фонтан, които така и не е заработил нормално, докато Фридрих управлявал. Сан Суси е основният паметник в стил рококо от времето на пруския крал. Монархът останал верен на стиловете барок и рококо в една епоха, в която класицизмът в Европа се намирал в своя апогей.

Сан Суси
Istock

До двореца има и атракция, на която бил посветен ням филм - Мелницата Сан Суси. Тя е построена преди резиденцията на Фридрих Велики. Според поверието мелницата смущавала краля с шума, който издавала. Той искал да я купи, но мелничарят отказал, а пруският закон бил на негова страна. Съвременното копие на мелницата е завършено през 1993 година.

Увлеченията и картините на пруския крал

Как легендарният пруски владетел от епохата на просветения абсолютизъм е прекарвал своето време? На пощенската картичка от 1930 г. е показана сцена от филма "Концерт за флейта от Сан Суси. Събитията в него се развиват в двореца в навечерието на Седемгодишната война.
Фридрих не само свирил на флейта почти ежедневно. Той е композирал и музика - в това число кратки симфонии, концерти, сонати и маршове.
Известната картина "Концерт за флейта в Сан Суси на Адолф фон Менцел от 1852 г. днес се намира в Старата национална галерия в Берлин.

Пруският монарх предпочитал картините на Рубенс, Кореджо и Вато. На картината господарят на двореца се вижда в компанията на Карл Филип Емануел Бах, втория син на Йохан Себастиан Бах. Великият композитор посетил Фридрих Велики през 1747 година. По-късно Йохан Себастиан Бах композира и цял цикъл - "Музикално предложение" - по тема, подготвена от краля.

Любимите увлечения на монарха били философията и четенето. Библиотеката се помещавала в частните му апартаменти и съдържала 2288 тома древногръцки и римски автори на френски, както и съвременна френска литература. Подобни библиотеки имало и в пет други резиденции. Великият френски философ е прекарал над 2 години в Сан Суси.

"Сан Суси" след Фридрих Велики

Фридрих Велики остава на престола на Прусия над четири десетилетия. Той умира в любимия си Сан Суси на 17 август 1786 година. "Живях като философ и искам да бъда погребан като философ, без пищности, без тържествена помпозност, без разкош", заръчал той. Това желание обаче е изпълнено чак през 1991 година. Тогава е взето решение тленните останки на Фридрих Велики да бъдат върнати в Потсдам –тогава е отбелязана 205-ата годишнина от смъртта на пруския монарх. Върху скромната надгробна плоча пред двореца Сан Суси винаги има картофи. Дискретно напомняне за това благодарение на кого те са се разпространили в Прусия.

В парка Сан Суси и около него са изникнали и много други сгради и паметници, които сега също са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сред тях са Новият дворец, Картинната галерия, Новите палати, Китайската чайна, Белведере и изкуствените руини.
Deutsche Welle