/ БТА
Капсула "Союз" с двама руснаци и една американка от Международната космическа станция се приземи вчера в Казахстан, с което приключи рекордно продължителният престой на двамата руски космонавти на станцията, предаде Асошиейтед прес.

Капсулата се приземи в степите на Казахстан около 3 часа и половина след като се отдели от космическата станция при, както изглежда, безпроблемно спускане. В последния етап на кацането тя се спусна с червено-бял парашут със скорост около 7,2 метра в секунда, като в последните секунди бяха изстреляни малки ракети, за да смекчат приземяването.

Космонавтите и астронавтът бяха извадени от капсулата и настанени на специални столове, за да се приспособят към гравитацията, след което им бяха направени медицински прегледи в близка палатка.

Олег Кононенко и Николай Чуб се завърнаха на Земята след 374 дни на борда на космическата станция. В петък те счупиха рекорда за най-продължителен непрекъснат престой там. В капсулата беше и американката Трейси Дайсън, която прекара 6 месеца на космическата станция.

На МКС остават осем астронавти, в това число американците Буч Уилмор и Суни Уилямс, които ще са там доста по-дълго от планираното. Те пристигнаха през юни като първия екипаж на новата капсула "Старлайнър" (Starliner) на "Бойнг" (Boeing). Пътуването им обаче беше помрачено от проблеми с двигателите и изтичане на хелий и американската космическа агенция НАСА реши, че е твърде рисковано да ги върне със Старлайнър". Поради това двамата астронавти ще се приберат у дома със "Спейс Екс" (SpaceX) догодина.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Иванова/БТА