Dunkin' Donuts премахва транс-мазнините от продуктите си
Dunkin' Donuts премахва транс-мазнините от продуктите си / netinfo

Американската верига за бързо хранене Dunkin' Donuts („Дънкин донътс”), чието име се свързва с нездравословно хранене, се опитва да промени имиджа си, като напълно премахне транс-мазнините от менюто си, предаде АП.

Dunkin' Donuts е разработила алтернативна готварска мазнина и е променила начина на приготвяне на над 50 храни от менюто си, включително поничките. От веригата твърдят, че до 15 октомври менюто на 5400-те американски ресторанта в 34 щата ще включва "нула грама транс-мазнини".

Около 400 заведения в САЩ, които са участвали в 4-месечни тестове, вече са преминали към използването на нов вид смесена мазнина от палмово, соево и олио от памуково семе. Тази стъпка са предприели всички ресторанти на веригата в Ню Йорк и

Филаделфия, където заведенията са принуждавани да прекратят употребата на причиняващите запушване на кръвоносните съдове транс-мазнини, предаде БТА.

Веригата за сладолед Baskin-Robbins („Баскин-Робинс”), която също е поделение на компанията Dunkin Brands Inc. („Дънкин брандс”), планира до 1 януари да премахне изцяло транс-мазнините.

Дънкин донътс не казва, че "изобщо няма да използва транс-мазнини", но твърди, че съдържанието на този вид мазнини в поничките, кроасаните, кексчетата и бисквитите ще бъде под половин грам на порция. Федералните контролни органи позволяват на хранителните компании да обявяват нулево съдържание на транс-мазнини, когато нивото е под прага от половин грам.

Основен източник на транс-мазнините отчасти са хидрогенерираните мазнини, приготвени чрез добавяне на водород към течни растителни масла за втвърдяването им. Фактите показват, че изкуствените транс-мазнини увеличават нивото на "лошия" холестерол и намаляват "добрия", което води до по-голям риск от сърдечни заболявания, посочва АП.