Дуейн Джонсън
Дуейн Джонсън / Gulliver/Getty Images
Дуейн Дъглас Джонсън е роден на 2 май 1972 г. в Маями. Израства в семейство на кечисти, което често пътува. Дуейн учи в няколко различни начални училища и в няколко гимназии. Преди да навърши 17 г. е арестуван многократно за сбивания, кражби и измами с чекове. Надарен спортист, Дуейн участва в отборите по футбол, лека атлетика и борба в гимназиите си, пише каналът "Celebrity Box" във vbox7.

Приет е в университета в Маями с пълна футболна стипендия. Джонсън става част от Националния шампионат на Маями. През 1995 г. завършва бакалавърска степен Криминология и физиология.

След футболната кариера, Дуейн стартира като състезател в Световната федерация по кеч през 1996 г. До 2003 г. той е активен състезател, като печели множество титли. В кеча Дуейн е известен като „Скалата“. Той е трето поколение професионален състезател по кеч.

Благодарение на известността си в кеча, Дуейн навлиза с лекота във филмовата индустрия, като бързо става един от най-скъпо платените актьори в Холивуд.

Първите си роли в телевизията изиграва още през 1999 г. в предаването „Шоуто на кечистите“, а година по-късно се включва в „Стар Трек“. В киното участва във филмите „Мумията се завръща“, „Кралят на скорпионите“, „Херкулес“, „Спасители на плажа“, „Джуманджи“, „Круиз в джунглата“ и още много други.

Образът на Люк Хобс в поредицата „Бързи и яростни“ се оказва важна част от актьорското развитие на Джонсън. През 2012 г. основава своя собствена продуцентска компания.

През май 1997 г. Джонсън се жени да Дани Гарсия, бизнесдама и професионален бодибилдър. С нея имат дъщеря – Симон, която също се занимава с кеч. Двойката се разделя през май 2008 г. Август 2012 г. в Хавай, Джонсън се жени за изпълнителката Лорън Хашиян, с която имат две дъщери – Жасмин и Тиана.