/ iStock/Getty Images
Скелет, открит в отдалечено кътче на Борнео, пренаписва историята на древната медицина и доказва, че ампутацията е била успешно извършвана преди около 31 000 години, твърдят учени.

Досега най-ранната известна ампутация се отнасяше до скелет на 7000 години, намерен във Франция, а експертите смятаха, че подобни операции са се появили само в уседналите земеделски общества.

Откритието също така предполага, че ловците-събирачи от каменната епоха, живели в днешната индонезийска провинция Източен Калимантан, са имали сложни медицински познания по анатомия и лечение на рани.

"Това пренаписва разбирането ни за развитието на тези медицински познания", казва Тим Малоуни, научен сътрудник в австралийския университет "Грифит", който е ръководител на работата.

Скелетът е открит през 2020 г. във внушителната пещера Лианг Тебо, известна със своите стенописи, датиращи отпреди 40 000 години.
Заобиколени от прилепи, рибояди и бързолети и прекъсвани от време на време от скорпион, учените старателно премахват седиментите, за да разкрият изумително добре запазен скелет.

Липсваше само един забележителен елемент: левият глезен и стъпалото. Основата на останалата кост на крака имала изненадваща форма, с възлест израстък над очевидно чистото прекъсване, което категорично показва, че глезенът и стъпалото са били отстранени умишлено, съобщи АФП.

"Това е много чисто и косо, всъщност може да се види повърхността и формата на разреза през костта", каза Малоуни на брифинг за пресата.
Други обяснения, като нападение от животно, травма от смачкване или падане, биха довели до счупвания на костите и зарастване, различно от това, което се вижда в крака на скелета.

Зъбът и заобикалящите го утайки показаха, че скелетът е на поне 31 000 години и принадлежи на човек, починал на около 20-годишна възраст.

Въпреки невероятната травма от ампутацията, изглежда, че те са оцелели шест до девет години след операцията, въз основа на израстването на костите на крака, и не са претърпели сериозна следоперативна инфекция.

Това предполага "детайлно познаване на анатомията на крайниците и на мускулната и съдовата система", пише изследователският екип в статия, публикувана в сряда в списание "Nature".

"Интензивните следоперативни грижи и сестрински грижи биха били от жизненоважно значение... раната би трябвало редовно да се почиства, превързва и дезинфекцира."
БГНЕС