Древен град на Санторини отново открит за туристи
Древен град на Санторини отново открит за туристи / снимка: Reuters, архив

Останките на античния гръцки град на полуостров Акротири, намиращ се на остров Санторини, бяха открити след дългогодишна реставрация, съобщи гръцкото министерство на културата, предава РИА "Новости" .

Площадката беше затворена за туристи през 2005 г. след нещастен случай - силният вятър събори покрива, разгърнат над разкопките. При инцидента загина един турист и други шестима бяха ранени.

"Абсолютно сме сигурни за безопасността на посетителите", заяви министърът на културата и туризма Павлос Геруланос.

Разкопките на Акротири се смятат за един от най-важните културни паметници на антична Гърция. Древният град, който е засипан от вулканичната пепел, е разполагал с къщи на по няколко етажа и развита канализационна система, тук са открити изключителни произведения на изкуството, включително уникални фрески, предава БГНЕС. В епохата на своя разцвет през второто хилядолетие преди новата ера градът е поддържал търговски контакти с островите от Егейско море, включително Крит, а също така с такива отдалечени страни като Египет.

Древният полис е била заселен в епохата на късния неолит (около четири хиляди години преди нашата ера) и напълно унищожен от силното изригване на вулкана на Санторин през 17 век преди нашата ера.