Дрехи от вино - експериментален абсурд или голямо откритие?
Дрехи от вино - експериментален абсурд или голямо откритие? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Учени от университета в Западна Австралия откриха начин как червената напитка да се превърне в дреха. Излиза, че процесът е много по-лесен, отколкото се предполага - материята сама се създава около тялото без никакво тъкане.

Австралийските учени са използвали един вид непатогенна бактерия за преминаване на алкохола в материя от целулоза, която са изсипали върху манекен. Материята се оформя по тялото и е изцяло без шевове. Докато е влажна и се оформя, материята е като утайка, а щом се изсуши тя е като втора кожа.

Учените създали дрехи от червено и бяло вино, а също и от бира. При всеки от използваните случаите се запазил мирисът и цветът.

Създателите сами признават, че техният дизайн има пропуск - на материята й липсва гъвкавост, проблем е как да се облича и съблича и естествено мирише на алкохол, предава БГНЕС. Учените работят по тези проблеми, с цел да създадат материя, която да се комерсиализира.

Подобна материя в бъдеще би могла да има много предимства. Няма нужда от шиене и екологично се биоразгражда. Въпреки че подобна материя в модата няма да се използва още доста време, учените смятат, че са на прага на голямо откритие.