Дядо Коледа се завърна на Северния полюс
Дядо Коледа се завърна на Северния полюс / снимка: morguefile.com

Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка /НОРАД/ обяви, че неговата "коледна" мисия е изпълнена - Дядо Коледа бе проследен по неговия приказен път над Земята и благополучно пристигнал на "международното летище на Северния полюс", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Дядо Коледа потегли от Северния полюс вчера сутринта в 4 часа местно време в часовия пояс, в който попада източното крайбрежие на САЩ /11 часа преди обяд българско време/. Пътят му бе проследен с помощта на системата от американски военни спътници. Тази система, според експерти от НОРАД, може да засече без проблем инфрачервеното излъчване от запотения нос на елена Рудолф, впрегнат в шейната на Дядо Коледа.

Веселият старец първо посетил Австралия и Океания, след което обиколил азиатските страни и стигнал до Западна Европа. Когато той се добрал до територията на Северна Америка за негов ескорт били вдигнати във въздуха канадски и американски изтребители. "Длъжни бяхме да се уверим, че Дядо Коледа ще бъде в пълна безопасност", заявили пред журналисти източници от НОРАД.

Милиони посетители на интернет сайта, посветен на маршрута на Дядо Коледа, станаха свидетели в реално време на прелитането му с шейната над Биг Бен в Лондон, Айфеловата кула в Париж, Емпайър стейт Билдинг в Ню Йорк и куполите на храма "Василий Блаженни" в Москва. Информацията на сайта бе на няколко езика -
английски, френски, немски, испански, италиански, португалски, китайски и японски.

Според статистическите данни на сайта Дядо Коледа за едно денонощие е раздал близо 7 милиарда подаръци. По телефона 111 хиляди деца са питали къде точно се намира Дядо Коледа и кога ще дойде при тях.

Традицията в НОРАД да бъде създаден център за следене на маршрута на Дядо Коледа започнала през 1955 г. след правописна грешка. Местен вестник в Колорадо Спрингс подканил децата да се обаждат на Дядо Коледа, но по невнимание бил даден телефонният номер на тогавашното Континентално командване на противовъздушната отбрана /КОНАД/, предшественик на НОРАД.

От тогава следенето на маршрута на Дядо Коледа се е превърнало в глобална операция.