Доматите предпазват от бръчки
Доматите предпазват от бръчки / Thinkstock/Getty Images

Доматите предпазват от бръчки и дори от рак на кожата, защото съдържат антиоксиданти, помагащи срещу вредните ултравиолетови лъчи, пише в. "Дейли мейл".

Предпазният ефект на доматите се дължи най-вече на съдържащия се в тях ликопен. Той все пак не може да се сравнява със слънцезащитните кремове, но предлага друга важна линия на защита.

Доматите съдържат и лутеин, който е характерен също за спанака. Той има сходен ефект.

Учени от Института Лайбниц в Дюселдорф са сравнили кожата на 65 души, разделени на две групи. Едната получавала добавки с ликопен или плацебо, а другата - лутеин или плацебо. Едновременно с това участниците били изложени на UVA1 или UVA/B лъчи в началото и края на експеримента, като били взети проби от кожата им.

Резултатите показват, че тези, които не приемали нито ликопен, нито лутеин, имали повече гени индикатори, свързвани с възпаление или бръчки - общ страничен ефект от увреждането на кожата от слънцето.

Учените се надяват, че след техните резултати повече хора ще започнат да пият добавки с полезните антиоксиданти, както със здравна, така и с козметична цел.

Източник: БТА