/ Gulliver/Getty Images
Любовта към четириногите домашни любимци е характерна за повечето американски президенти. Американците обичат да наблюдават най-добрите президентски кучета, които се разхождат по тревата на Белия дом, присъстват на важни срещи и пътуват със семейството. Но някои от обитателите в официалната резиденция на САЩ са били доста екстравагантни и дори опасни. Въпреки това повечето президенти са търсили тяхната компания. На американския президент  Хари Труман се приписва крилатата фраза, че "ако искаш приятел в Белия дом, трябва да си вземеш куче". Вижте домашните любимци на американските президенти:

Джордж Вашингтон, първият президент, има безброй кучета (включително десетина хрътки с имена като капитан, Sweetlips и Tipsy)

Томас Джеферсън (1801 - 1809 г.) имал две мечки гризли - една мъжка и една женска, които били подарък за него от американския изкледовател капитан Зебулон Пайк. Те прекарали два месеца в клетка, разположена пред Белия дом, след което били преместени в музея по естествена история във Филаделфия.

Любимото животно на Джеферсън бил присмехулникът Дик, който често кацал на рамото на президента.

Президентът Мартин ван Бюрен (1837-1841) получил като подарък от султана на Оман две бебета тигри, но впоследствие те били конфискувани от Конгреса. Народните представители преценили, че животните са изпратени до САЩ по време на мандата на Андрю Джаксън и принадлежат на държавата, а не на ван Бюрен. Тигрите били изпратени в един от американските зоопаркове.

Удроу Уилсън (1913 - 1921 г.) бил далеч по-практичен по отношение на животните. Той отглеждал в Белия дом стадо овце. Те не само помагали на администрацията в косенето на ливадата, но и осигурявали вълна, която Уилсън продавал, а постъпленията изпращал на Червения кръст по време на Първата световна война.

Президентът Калвин Кулидж  (1872 - 1933) със семейството си и бялото им коли Роб Рой

Калвин Кулидж
Gulliver/Getty Images

Едни от най-екстравагантните домашни питомци  били част от антуража на Теодор Рузвелт (1901 - 1909 г.). Републиканецът отглеждал еднокрак петел, пони, множество кучета, котки, коне, кенгурови плъхове, летяща катерица и язовеца Йосая, който често хапел гостите на Белия дом по краката.

Президентът Джералд Форд със семейството си и кучето им Шугър.

Джералд Форд
Gulliver/Getty Images


Президентът Ричард Никсън със семейството си и техният домашен любимец.

Семейство Никсън
Gulliver/Getty Images

Сред домашните любимци на Джон Кенеди са били пони, няколко коня, кучета, два хамстера, папагали, канарче, заек и котка. Всички те обитавали Белия дом заедно със семейство Кенеди.

Президентът Роналд Рейгън имаше няколко кучета.

Президентът Джордж Буш

Джордж Буш
Gulliver/Getty Images

Домашните любимци на семейство Обама бяха много популярни и всеки искаше да се снима с тях. Барак Обама и неговото семейство осиновиха две португалски водни кучета Бо и Съни, които прекараха заедно с тях двата мандата във Вашингтон.

Обама
Gulliver/Getty Images

Семейство Клинтън  живееха с котката Сокс и голдън ретривъра Бъди, а жълтият лабрадор Съли беше верен любимец на Джордж Буш Старши и беше до последно до бившия президент.

Президентът Бил Клинтън със своя шоколадов лабрадор.

Бил Клинтън
Gulliver/Getty Images


Новоизбраният държавен глава на САЩ Джо Байдън и неговата съпруга Джил живеят с две немски овчарки Чамп и Мейджър, които по всяка вероятност ще се нанесат заедно с тях в Белия дом.  Едното куче е осиновено от приют.
 

Двете овчарски кучета участваха и в предизборната кампания на демократите в един от плакатите с лозунг "Да върнем кучетата обратно в Белия дом".

Това беше директна закачка с Доналд Тръмп, защото той беше първият президент за последните 100 години, който не доведе със себе си домашен любимец.