Доказано: Наистина си падаме по определен тип
Доказано: Наистина си падаме по определен тип / ThinkStock/Getty Images

Чували сте фразата „не си мой тип”, която мнозина приемат като просто „оправдание”, с което да зарежете някого. Но учените доказаха, че хората наистина имат определен „тип”, в който се влюбват.

Ново проучване потвърждава, че сексуалното привличане зависи от житейски опит и може да бъде предопределено от първия човек, с когото сте имали връзка.

35 000 доброволци взеха участие в онлайн проучване, по време на което трябвало да подредят по привлекателност различни типове хора. Изследването е проведено от психолози в Уелсли Колидж и „Дженерал Хоспитъл” в Бостън, Масачузетс.

Учените открили, че само при 50% от случаите се ръководим от физически фактори при избора на партньор. Останалите 50% зависят от нашите индивидуални преживявания и опит, което доказва, че всеки човек наистина има вой „тип”, от който може да бъде привлечен.

„Всеки, който ви напомня за първата ви любов, може да бъде привлекателен за вас години напред”, обясниха психолозите от масачузетската болница.

От една страна това се дължи на здравия разум, на нашите индивидуални преживявания с този първи човек до нас, но от друга страна способността на хората да разпознават лица се крие в различните гени, обясниха учените.

За втората половина на проучването, изследователите се фокусирали върху изучаването на предпочитанията на 547 двойки еднояйчни близнаци и 214 разнояйчни близнаци. Всяка двойка близнаци е израснала в едно и също семейство, но идентични близнаци имат идентични ДНК, докато ДНК-то при двуяйчните близнаци е като всички братя и сестри.

Открихме, че макар и идентични, близнаците, които имат еднакви гени и семейна среда, са много различни в своите естетически предпочитания, обясниха специалистите.

Източник: БГНЕС