Добрият сън позволява да се възстановят загубени спомени
Добрият сън позволява да се възстановят загубени спомени / Thinkstock/Getty Images

Добрият сън не само консолидира спомените, но и улеснява достъпа до тях, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. „Сианс е авнир”.

Известно е, че бавният и дълбок сън позволява да се консолидират спомени, за да не бъдат забравени. Всъщност когато човек спи нощем, информация, която през деня е била складирана в хипокампуса - мозъчна зона, свързана със запаметяването, е пресята и изпратена в друга мозъчна зона, за да бъде кодирана за продължителен период.

Не бе известно обаче дали тази мозъчна дейност позволява да се улесни достъпът до спомените.

За да намери отговор на този въпрос, екипът на Никълъс Дюмей от университета в Ексетър, Англия, анализирал резултатите от две изследвания, обхванали над 400 доброволци. Учените заключили, че добрият нощен сън удвоява шансовете не само да се възстанови даден спомен, а и да се възродят спомени, които са забравени през 12-те часа преди заспиването.

Участниците в двете изследвания трябвало да запаметят списък с думи рано сутрин или вечер, преди да заспят. След това минали два теста за запаметяване - единият веднага след сеанса за запаметяване, а другият - 12 часа по-късно, т.е. след ден, свързан с активна дейност, или след нощен сън. Учените разделили ползваните думи на две групи.

В едната попаднали думи, които участниците си спомнили при двата теста, а в другата - думи, които доброволците си спомнили само при втория тест.

Оказало се, че след добър сън има два пъти по-голяма вероятност участниците да си спомнят дума, която не са запаметили преди да заспят. Участниците, които са спали, си спомнили 16,9% от думите при втория тест, а онези, които останали будни - 7,3%.

Получените резултати разкриват, че след добър нощен сън човек може да си спомни неща, които не е успял да запамети, преди да заспи, отбелязват учените. Резултатите от изследването са публикувани в Cortex.

Източник: БТА