/ iStock/Getty Images
Въпреки няколко известни истории за успех в опазването им, като например драматичното завръщане на популациите на белоглавия орел в Северна Америка, грабливите птици намаляват по целия свят, съобщават Асошиейтед прес и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на американската национална академия на науките".

Според изследването някои от най-величествените орли и най-бързите ястреби в света скоро може да изчезнат.

До 30 процента от 557-те вида хищни птици на планетата "са изложени на риск от изчезване", казват изследователи от Националния автономен университет в Мексико. В страната живеят над 90 различни вида грабливи птици. Това е четвъртият по големина брой след Индонезия, Колумбия и Еквадор.

"Скалният орел е националната птица на Мексико, но в страната са останали много малко представители на вида", казва Херардо Себалос от изследователския екип. Преброяване от 2016 г. показа, че броят на размножителните двойки скални орли в Мексико е едва около 100.

Според изследователите през последните три десетилетия "много видове" преживяват "сериозно намаляване на популацията" поради "загуба на местообитания, замърсяване, конфликти между хора и диви животни и глобални климатични промени".

Докато грабливи птици като соколите са били държани за лов и са били източник на престиж, благодарение например на хералдиката, други са били "преследвани като хищници за дивите видове за лов и добитъка", отбелязват авторите на изследването.

Сред най-застрашените грабливи птици са филипинският орел - най-големият в света, и няколко вида лешояди, чиито популаци са намалели с над 90 процента в някои части на Азия, въпреки ролята им на чистачи, прочистващи средата от опасни мъртви животни.

Получените данни свидетелстват за спешна необходимост от "подобряване на защитените територии или създаване на нови резервати" в Китай, Индия, Монголия, Непал и Русия. В противен случай застрашените хищни птици могат да изчезнат завинаги.

Някои страни се стремят да запазят или възродят числеността. Ирландската Служба за национални паркове и диви животни по-рано този месец пусна 21 пилета белоопашат орел в дивата природа. Пускането им е част от десетилетна схема за повторно въвеждане на хищната птица в крайбрежните зони, след като видът изчезва на местно ниво преди век. Локалното изчезване на дадена граблива птица означава, че тя повече не може да изпълняват важната си роля като върховен хищник в местната екосистема.
БТА