/ ThinkStock/Getty Images
Дъвченето на дъвка след всяко хранене в продължение на 10-15 минути ще спомогне за поддържането на здрави зъби и поддържане на дъвкателните мускули в добра форма, основното е да изберете дъвка с минимално количество захар и багрила, според лекарите, информира РИА Новости.

Thinkstockphotos

“Дъвка трябва да се използва след всяко хранене в продължение на 10-15 минути. По принцип при правилна употреба е полезно.”, каза Игор Бондаренко, професор от катедрата по хирургична стоматология в Института по дентална медицина в Москва.

Той поясни, че дъвката помага да се почисти устната кухина поради слюноотделяне, в допълнение има ефект на механично почистване поради факта, че частици храна се привличат от дъвката.

ThinkStock/Getty Images

Не можете да използвате дъвка вместо четка за зъби, каза лекарят. „Разбира се, за да постигнете адекватна хигиена, ви е необходима четка за зъби, междузъбна нишка и вероятно иригатор“, обясни Бондаренко.

Въпреки това, дъвката има своите предимства, например, тя е в състояние да поддържа дъвкателните мускули в тонус, увеличава притока на кръв в пародонта и дава усещане за свежест след хранене, добави експертът.

ThinkStock/Getty Images

Лекарите казват, че когато избирате дъвка, трябва да дадете предпочитание на тази, която съдържа ниски количества захар и оцветители.

Противопоказанията за употребата на дъвка са различни пародонтални патологии, тоест ако човек има подвижни зъби, тогава продуктът определено няма да има полза, освен това не е препоръчително да се използва дъвка за хора с нарушена функция на дъвкателните мускули, обясни Бондаренко.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС