Дизайнерка се оплака от анорексични модели
Дизайнерка се оплака от анорексични модели / netinfo
Италианската дизайнерка на висша мода Raffaella Curiel се оплака, че модните агенции бойкотират приетите неотдавна правила, насочени против анорексията сред манекенките, пише prontosofia.

„Не са дизайнерите тези, които искат анорексични манекени. Ние рисуваме модели, които би трябвало да се носят от момичета с мярка 42, а агенциите след това ни пращат манекенки с мерки 36 или 38“, оплака се Raffaella Curiel. Тя представи най-новата си зимна колекция по време на провеждащата се в момента в Рим седмица на висшата мода „AltaRoma“.

„Манекенките непрекъснато пребледняват или припадат по време на репетициите за ревютата и аз трябва да се справям с положението, като ги вдигам на крака. Тези дни една от тях ми се примоли да й дам сандвич с шунка“, каза дизайнерката, известна с богатата и висококласната си клиентела.

„Истината е, че дизайнерите продължават да приемат напътствия от Националната Камара на модата за това, как да наемат за дефилета само момичета с мерки 42 и 44, а след това агенциите ни заливат със суперслаби манекенки. Аз се принуждавам после да стеснявам допълнително дрехите си, защото в противен случай те просто падат от телата на манекенките“, допълни дизайнерката.

Приетият неотдавна кодекс срещу анорексията задължава дизайнери, агенции и фотографи да наемат само модели, които са на минимум 16 години и чийто индекс body mass е поне 18,5.