Дипломатите в Брюксел може да дремят, стига да не хъркат
Дипломатите в Брюксел може да дремят, стига да не хъркат / netinfo

Постоянните представители на страните от Европейския съюз може да спят по време на редовните си седмични заседания, но само ако не хъркат, пише в. "Фигаро", цитирайки вътрешна наредба на германското председателство.

Досега германското председателство не беше проявявало чувство за хумор, отбелязва френският всекидневник. Предвид планираните от него около 200 съвещания за шест месеца, германският представител в Брюксел Вилхелм Шонфелдер изпратил на колегите си от Корепер /Комитета на постоянните представители/ "десет Божи заповеди", последната от които засегнала някои посланици. Правилото гласяло, че "постоянните представители може да подремват по време на заседанията, но без да хъркат. Или поне трябва да се постараят съзнанието им да остава будно".

Зад това правило прозират някои лоши навици, отбелязва "Фигаро". Ето някои от другите изисквания: "На заседанията на Корепер да се избягва повтарянето на становища, изразени пред други форуми" или "Да не се включват в дневния ред въпроси, по които могат да работят заместник-постоянните представители".

Германският правилник е свидетелство за трудността да се работи с 27 представители при съблюдаване на поне минимална дисциплина, коментира френският всекидневник. На последната среща на върха на ЕС Жак Ширак, доста отегчен, предложи на германците да въведат отново употребата на звънеца, с който да се прекъсват прекалено дългите изказвания. "Дали този звънец ще послужи и за да сложи край на дрямката в Брюксел?, пита "Фигаро" в заключение.