Диор представи колекцията си в Париж без Джон Галиано
Диор представи колекцията си в Париж без Джон Галиано / Reuters

"Кристиан Диор" стана първата голяма модна къща, която представи колекция на Парижката седмица на модата без главния си дизайнер, предаде Ройтерс.

Модната къща уволни Джон Галиано преди три дни за антисемитско изказване и за запис, в който казва, че се възхищава на Адолф Хитлер. Ако беше отменила и ревюто, "Диор" щеше да загуби цялата колекция, в която са инвестирани много средства, както и всички поръчки за сезона от магазини по целия свят.

Преди началото на шоуто изпълнителният директор на "Диор" Сидни Толедано направи изявление от подиума, в което изрази съжаление за изключително болезнената ситуация в модната къща след скандала с Галиано.

За разлика от предишни години, когато на ревютата на "Диор" присъстваха знаменитости като Чарлийз Терон, Кейт Мос и Кайли Миноуг, след изказванията на Галиано тазгодишното шоу бе уважено от твърде малко звезди, предимно слабо известни французойки като актрисата Мелани Лоран и сестрата на певицата Ванеса Паради, Алисоб Паради, съобщава БТА.

По-рано през деня говорител на Галиано съобщи, че неговата собствена модна линия няма да организира ревю в Парижката седмица на модата, както беше планирано първоначално, а вместо това ще направи скромна презентация на новата си колекция.

Засега не е ясно каква ще е съдбата на собствената марка на Джон Галиано. Тя не може да оцелее без финансовата подкрепа на "Кристиан Диор", защото модната къща притежава 92 процента от нея.

Дизайнерът се извини за изказванията си и напусна Париж.