Диор откри Седмицата на висшата мода в Париж
Диор откри Седмицата на висшата мода в Париж / снимки: Reuters

Френската модна марка Кристиан Диор представи колекция, вдъхновена от 50-те години на миналия век, с блестящи слоеве прозрачна коприна в първия ден от Седмицата на висшата мода в Париж.

Всички погледи бяха насочени към втората колекция висша мода на Диор след отстраняването на Джон Галиано през март миналата година. Първата колекция, показана през лятото на миналата година от бившата дясна ръка на Галиано Бил Гейтън не впечатли особено. Но този път след шоуто на Диор всички си тръгнаха усмихнати.

"Тази колекция отразява много повече моята същност. Това е, което правя от много, много време", заяви британският дизайнер.

Подобно на колекциите прет-а-порте от миналата есен, ревюто на Диор беше белязано от класическите модели на Диор, всички вдъхновени от 50-те години на миналия век с поли до колената, които са плътно прилепнали към фигурата или са във формата на А с пластове коприна, отбелязва БГНЕС.

Гейтън обясни, че целта е била да се използва прозрачността, за да се покаже структурата на дрехите, като им се добавят щедри дози чувственост. "Това е като рентгенова версия на Диор, но всъщност виждате през дрехите", допълни дизайнерът.

Диор откри Седмицата на висшата мода в Париж
netinfo

Ревюто беше открито от американския топ модел Карли Клос, облечена с бяло палто от множество пластове коприна и полупрозрачна материя върху гърдите й. То беше съчетано с черен колан и пола с дължина до коленете с бродирани черни рози.

Същият модел беше показан в бяло върху черна материя с огромни издути ръкави. Той беше последван от феерия от въздушни дневни рокли, доминирани от черно-бялата палитра. Моделите носеха меки кожени ръкавици, достигащи до лакътя, друга класика на Диор.