динозавър
динозавър / iStock/Getty Images
Преди 66 милиона години един огромен обект се е сблъскал със Земята, причинявайки изчезването на динозаврите и на голям брой живи същества. Досега ни преподаваха в училище, че става дума за астероид, но според ново проучване, виновникът е бил фрагмент от комета, предава Франс прес.

Космическият обект е дошъл от покрайнините на Слънчевата система и е бил с големина 7 километра. Според изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс", фрагментът се е отделил след експлозията на комета, дошла от облака на Оорт, който е съставен от отломки и се намира много далеч, на границата на Слънчевата система.

Преди да се разбие в днешния мексикански полуостров Юкатан, кометата е била изтласкана към Слънцето от гравитационното привличане на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

"Планетата-гигант отбива кометите, наречени "с дълъг период" към орбити, много близки до Слънцето, пояснява един от главните автори на изследването Амир Сирай от Харвардския университет. И тук, изправени пред огромната гравитация на Слънцето, по-големите комети избухват, разпръсквайки се на хиляди отломки. Всяка от тях, една от които е била катапултирана към Земята, е имала потенциала да причини катастрофата, унищожила динозаврите".

До този извод Амир Сирай достигнал след компютърни симулации на гравитационните сили въз основа на разполагаемите данни за облака на Оорт и движението на планетите.

Досега най-разпространената теория гласеше, че космическият обект, виновник за катастрофата преди 66 милиона години, е дошъл от астероидния пояс, разположен между Юпитер и Марс. Но честотата, с която те могат да се сблъскат със Земята, е десет пъти по-малка, в сравнение с тази на избухналите комети, които се разпръскват в хиляди отломки. Оттук и значително по-високата вероятност за сблъсък с нашата планета.

И още един факт в подкрепа на новата теория. Известно е , че кратерът Чиксулуб е бил образуван от обект, съставен от въглероден хондрид. А само 10 на сто от астероидите го включват в състава си, а в кометите този процент е много по-висок.

Авторите на новото проучване са изчислили, че фрагмент на комета има вероятност да се сблъска със Земята веднъж на неколкостотин милиона години. Което означава, че планетата ни не е заплашена в краткосрочна перспектива, в сравнение с опасността от астероидите.
БТА