/ iStock/Getty Images
Плодовете на смокинята съдържат антиоксиданти, йод, фосфор и други полезни за човешкия организъм вещества. С тях обаче не трябва да се преяжда, смята диетологът Римма Мойсенко.

Протеиновият компонент на смокините може да предизвика нежелана реакция на имунната система. Ако ядете твърде много плодове, те ще спрат да се усвояват в стомаха. По време на периода на обостряне на стомашно-чревни заболявания, смокините трябва да бъдат напълно изоставени: малките семена само ще натоварят червата допълнително.

Според лекаря смокините са противопоказни за хора, страдащи от диабет, затлъстяване. Тези, които имат симптоми на метаболитен синдром. Факт е, че този плод е пренаситен с фруктоза. И може да причини скокове на кръвната захар.

Диетологът препоръчва да се ядат смокини през ден и не повече от три плода наведнъж.
Рамблер