Дядо Коледа
Дядо Коледа / iStock/Getty Images
Дядо Коледа се прибра вкъщи на Северния полюс. Обиколката на белобрадия старец завършва с над 7.5 милиарда подаръци, раздадени на деца и възрастни, съобщиха от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване NORAD, цитирани от РИА Новости.

"Дядо Коледа се завърна у дома на Северния полюс! Ще се видим догодина!" - пише в профила на Дядо Коледа в Twitter.

Както бе отбелязано на сайта на командването, тази година Дядо Коледа достави 7 574 576 003 подаръци на жителите на нашата планета.

По Коледа и войници пеят заедно


Дядо Коледа излетя от резиденцията си на Северния полюс на 24 декември на шейна, теглена от девет елена. Размерът на шейната се измерва в сладкиши, и тя е 75 захарни пръчици или 150 бонбони дължина, ширина - 40 пръчки или 80 бонбони. Височината на шейната също се измерва в сладкиши и се равнява на 55 захарни пръчици или 110 сладки, теглото на шейната по време на излитане е колкото на 75 хиляди бонбона. Превозното средство се изправи пред трудна задача - да пренася значителен товар над целия свят, тъй като Дядо Коледа тежи около 117 килограма, а теглото на подаръците е стотици десетки тона.

Хиляди жители на Филипините посрещнаха Коледа в евакуационни центрове заради тайфун

Проектът NORAD Santa Follows стартира през 1955 г., когато основен универсален магазин в Колорадо публикува реклама, призоваваща децата да се обадят на Дядо Коледа. Въпреки това в телефонния номер, посочен в съобщението, се появи грешка и вместо Дядо Коледа, операторът свързваше повикванията с горещата линия на континенталната команда на противовъздушната отбрана (предшественик на NORAD).

Оттогава всяка година на Бъдни вечер военновъздушната база в Колорадо става Коледен център за проследяване на пътуванията на Дядо Коледа. За бързо проследяване на маршрута NORAD използва четири системи за управление - спътници, радари, изтребители в небето над САЩ и Канада, и специални „камери на Дядо Коледа“, видеоклипове от които са достъпни в YouTube.

И по празниците може да се храним здравословно (ВИДЕО)

Според традицията девет елена носят шейни във въздуха, а сеното, морковите и овесените ядки служат като „гориво“ за елените. Отпътуването беше предшествано от внимателна подготовка: Дядо Коледа нахрани елените, даде последните заповеди на елфите и лично проследи опаковкането на подаръците.
БГНЕС