Детски труд за шоколадите за сватбата на шведската принцеса
Детски труд за шоколадите за сватбата на шведската принцеса / снимка: Reuters

Официалните шоколади, продавани за утрешната сватба на шведската престолонаследница принцеса Виктория Шведска, са били произведени при експлоатиране на детски труд. Това разкри шведското радио в излъчен днес репортаж, предаде Франс прес.

Според медията шведската компания за шоколадови изделия "Клоета" е използвала какао, набрано в голямата си част от деца от Западна Африка при много тежки условия на труд.

Говорителка на "Клоета" обясни, че компанията купува какаото от германски и холандски производители, които са се снабдили с него от кооперативи или посредници в Западна Африка, по-специално в Гана или Кот д'Ивоар. "Цялата какаова индустрия е напълно наясно с проблема", свързан с детския труд, призна тя и подчерта, че част от проблема е в това, че с брането на какао се занимават голям брой малки семейни фирми.

Шведската престолонаследница - 32-годишната Виктория Шведска, ще се омъжи утре за 32-годишния "простосмъртен" Даниел Вестлинг - неин бивш личен треньор по фитнес. По този повод "Клоета" пусна в продажба през февруари шоколади, чиито опаковки са украсени с портрет на двойката, пише БТА.

Шведският кралски двор одобри сертифицирането на многобройни видове продукти - от сладки през чаши до порцеланови изделия, за официални по случай сватбата на престолонаследницата. Част от печалбите от продажбата на тези стоки ще отидат за фондацията, основана от принцеса Виктория и нейния бъдещ съпруг с цел борба срещу социалното изключване и за здравето на децата и младежите в Швеция.