Езерата са едни от най-красивите естествени водни образувания на Земята. Има повече от три милиона езера в света, но някои се открояват от останалите.

Вижте десетте най-необикновени езера в света

Езерото Натрон, Танзания

Езерото Натрон в Танзания е едно от най-спокойните езера в Африка. Алкалната вода в Натрон е толкова разяждаща, че може да изгори кожата и очите на животните, които не са адаптирани към нея. Алкалността на водата идва от натриевия карбонат и другите минерали, които се вливат в езерото от околните хълмове.

Утайките на натриев карбонат, който някога е бил използван за мумифициране в Древен Египет, действат като фантастичен консервант за тези животни, които са имали "късмета" да умрат във водите на езерото Натрон.

Вижте красотата на 7-те рилски езера (ВИДЕО)

Езерото Хилиър, Австралия

Водите на езерото Хилиър са оцветени в розово. Учените все още търсят тайната причина, поради която водата на езерото има такъв необичаен цвят. Тя е около десет пъти по-солена от океана и вероятно солеността привлича сололюбиви водорасли и микроорганизми, които дават този розов оттенък.

Катраненото езеро, Тринидад

Езерото се състои от чист течен асфалт и се намира в близост до село Брий, в югозападната част на остров Тринидад. То е с площ от около 40 хектара и дълбочина около 75 метра.

Най-големият резервоар на природен асфалт в света е бил открит от Уолтър Рали през 1595 г. Той веднага му намерил приложение като използвал битума, за да запуши цепнатините на дъното на кораба си.

На Марс имало езера, смята НАСА

Врящото езеро, Доминика

Парата издигаща се над това езеро може да бъде изкушаваща, карайки го да изглежда като една голяма гореща вана. Но влезете ли вътре ще бъдете мъртви в рамките на няколко минути.

Врящото езеро в Доминика е в постоянно състояние на кипене.
Всъщност само водовъртежа в центъра ври, но водата в близост до брега достига температура 71-88 градуса по Целзий.

Езерото Ниос, Камерун

Кратерното езеро Ниос в северозападния район на Камерун в Африка е изключително дълбоко и опасно. Разположено е в периферията на вулкан и се намира над джоб от магма, която изпуска достатъчно въглероден диоксид, за да превърне водата във въглеродна киселина. В това езеро има достатъчно въглероден диоксид, за да убие всички живи същества около него.

През 1986 г. езерото Ниос изхвърля голям облак от въглероден диоксид, който задушил 1700 души. След това е поставена тръба, която да отвежда вода от дъното на езерото до повърхността, за да може въглеродния диоксид да се отделя постепенно и в безопасни количества.

Откриха езеро под пирамидата в свещения град на маите Чичен-Ица

Плитвишки езера, Хърватия

Плитвишките езера са серия от шестнайсет езера, свързани помежду си чрез зрелищни водопади, разположени в дълбока гориста местност.
Езарата са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Известни са с техните отличителни цветове, вариращи от небесносиньо до зелено, сиво или тъмносиньо.

Езеро Маникуаган, Канада

Езерото Маникуаган в Канада е единственото известно езеро, който е във формата на пръстен.

Лагуна Колорада, Боливия

Това езеро в Боливия има кървавочервена вода и е осеяно с бели острови, направени от боракс - материал, използван в много препарати.
Цветът на водата идва от наносите и голямото количество червени водорасли, които виреят тук. Впечатляващи са и розовите фламинго, които газят във водите на езерото.

Езерото на медузите, Палау

Езерото на медузите е едно от най-известните места за гмуркане в Палау.
То се отличава с милионите златни медузи, които мигрират хоризонтално през езерото всеки ден. Медузите са безвредни за хората.

Мъртво море, Израел

Мъртво море всъщност е голямо солено езеро. Това е най-ниската точка на Земята - приблизително 400 м. под морското равнище.

Количеството вода, което се изпарява е по-голямо от това, което се влива в него, затова Мъртво море има най-високата концентрация на сол в света (340 грама на литър).

Нарича се Мъртво море, защото солеността убива почти всички форми на живот в езерото.