Десетте най-младите президенти, избрани от народа
Десетте най-младите президенти, избрани от народа / снимкa: БГНЕС
 Топ-10 на най-младите държавни лидери състави вестник “Комерсант”, съобщи БГНЕС. Главният критерий при подбора на “младежите” са били народните предпочитания. В рейтинга са влезли само всенародно избраните държавни лидери, а не и наследствени монарси и избрани от парламента.

На почетното първо място е единственият в света президент, който още не е навършил 40 години – Жозеф Кабила Кабанге, който е начело на Демократична република Конго. Той всъщност може да се похвали още, че е и първият президент на Конго, който е пряко избран с пряко гласуване. Следва го грузинският лидер Михаил Саакашвили, който отпразнува 40-годишния си юбилей две седмици преди тазгодишните избори, на които беше преизбран за втори мандат. През първия си мандат Саакашвили стана най-младия президент в Европа. Трети в класацията е лидерът на Того Фауре Гнасингбе. Той пое властта в страната в деня на кончината на своя баща Еядем Гнасингбе, който беше начело на държавата цели 38 години. 42-годишният бъдещ президент на Русия Дмитрий Медведев не влиза в първата тройка, като остава само след двама африкански лидери и президента на Грузия Михаил Саакашвили. На пето място е още един африкански държавен глава – Яхя Джамех от Гамбия /той е по-стар от Медведев със само 4 месеца/. Джамех дойде на власт, оглавявайки безкръвния военен преврат през 1994 г., през 1996 г. обаче беше избран от народа, а впоследствие и два пъти преизбран. Шестото, седмото, осмото и десетото място в класацията се заемат от латиноамериканци. В рейтинга е македонският президент Бранко Цървенковски, който сега е на 45 години, а на 30-годишна възраст за първи път зае премиерския пост.

“Комерсант” не е забравил и най-старите всенародно избрани президенти, отбелязвайки 84-годишния държавен глава на Зимбабве Роберт Мугабе. Възможно е той да продължи да президентства.