Безспорно е твърдението, че музиката влияе на човешките емоции. Учените са установили, че любителите на класическата музика имат по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с останалите хора. Според тях слушането на класическа музика може да пренастрои начина, по който функционират мозъците ни.

Слушането на класическа музика е в известна степен и навик. Това е част от възпитанието, което човек получава в детска възраст. Ако на едно дете му се даде по-голям достъп до класическата музика - то израства с по-развит усет към нея.

Google качи записи на концерти, които могат да се проследяват от сцената

Вижте десетте най-известни композитори на всички времена

Франц Шуберт (1797-1828)

Австрийският композитор, който достигнал само 32-годишна възраст, но ще живее вечно в сърцата на хората чрез музиката си.

Йоханес Брамс (1833-1897)

Брамс е немски композитор и пианист. Той е написал няколко основни произведения за оркестър, включително две серенади, четири симфонии, два концерта за пиано.

Георг Фридрих Хендел (1685-1759)

Германско-британски бароков композитор, който прекарал по-голямата част от кариерата си в Лондон.

Йозеф Хайдн (1732-1809)

Бил известен и плодовит австрийски композитор от Класическият период. Често е наричан баща на симфоничната музика, поради приноса към този стил.

Пьотър Илич Чайковски (1840-1893)

Той е един от най-великите руски композитори. Създател е на симфонии, опери, концерти, камерна музика, църковна хорова музика, увертюри, сюити и балети.

Фредерик Шопен (1810-1849)

Шопен е считан за един от най-добрите пианисти и композитори за пиано на всички времена. Основно е писал за пиано, но на него се приписват и два клавирни концерта и три сонати след въвеждането на инструменталната балада.

Антонио Вивалди (1678-1741)

Венециански бароков композитор, цигулар, учител и клирик, който е имал широко влияние в цяла Европа. Известен е основно заради композираните от него концерти за цигулка, както и за много други музикеални инструменти.

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791)

Моцарт е австрийски композитор, който впечатлил света още от детска възраст. Когато е само на 5, той усвоил клавирните инструменти и цигулка и забавлявал социалния елит, включително и кралските семейства из Европа.

Чуйте за пръв път неизвестна досега творба на Моцарт (ВИДЕО)

Людвиг ван Бетховен (1770-1827)

Немски композитор и пианист. Един от най-известните композитори на класическа музика за всички времена. Някои от неговите творби, включително Симфония N9 са създадени след като напълно оглушал.

Бетовен или Бетховен?

Йохан Себастиан Бах (1685-1750)

Бах е немски органист, композитор, виолист и цигулар. Приеман е за най-великия класически композитор на всички времена. Написал е повече от 1100 произведения, включително кантати, песни, арии и концерти.