Карамелът се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса. Той е основен сладкарски продукт, който се използва в различни сладкиши. Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus (захарна тръстика) през XVIII век.

Ето и няколко любопитни факта за карамела, подбрани от foodpanda:

1 Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Coca-Cola.

Coca-Cola отрича, че тайната й е разкрита

2 В съвременните рецепти се използва глюкоза заради по-лесното й карамелизиране.

3 Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в САЩ и Канада.

4 Карамелът може да се използва за кола маска.

5 Крем карамелът е сред любимите изкушения на българите.

Любимите лакомства на анимационните герои

6 Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите.

7 Карамелът е една от причините да се увеличат вносът и производството на захар в Европа.

8 Топ готвачите използват карамела за декорация, като правят различни форми,

9 Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези.

Най-странните световни рекорди, свързани с храна

10 През 2016 година цвят карамел е един от най-актуалните в боите за коси.

Това, което препоръчват сладкарите, е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийзкейк с карамел, който се е наложил успешно в елитните ресторанти в Италия, Франция и Германия.