Денят на благодарността в Белия дом - пуйка, шунка с мед и пай
Денят на благодарността в Белия дом - пуйка, шунка с мед и пай / Gulliver/Getty Images

Американците празнуваха традиционния си празник - Деня на благодарността, с печени пуйки, пазаруване, футбол, а в Белия дом - с девет вида пай. Освен традиционните тиквени и ябълкови пайове е имало бананов, с кокосов крем, с круши и сладки картофи.

Преди обяда президентът Барак Обама се е обадил на десет американски военни, за да им благодари за службата и да пожелае на тях и семействата им хубав празник, съобщи Белият дом.

На трапезата в Белия дом е имало, естествено, традиционна пуйка, шунка с мед, пълнеж от царевичен хляб, пълнеж със стриди, зелени листни зеленчуци, картофено пюре, сладки картофи, задушен зелен фасул, макарони и сирене, питки.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл също се е обадил на няколко военнослужещи, участващи в операции в чужбина.

В САЩ повече от десет големи търговски компании работиха и в празничния ден в разрез с традицията, че на Деня на благодарността магазините са затворени, отбелязва БТА. Тази година по-рано започнаха и големите намаления, за да се привлекат купувачи и да се даде стартът на голямото коледно пазаруване.

Нарушаването на традицията предизвика протеста на профсъюзни обединения, които смятат, че всички имат свещено право да не работят в Деня на благодарността.

Милиони хора в целите Съединени щати гледаха и традиционния парад за Деня на благодарността в Ню Йорк, спонсориран от универсалния магазин Macy's. Заради ветровитото време организаторите инструктираха участниците в шествието да държат гигантските балони по-близо до земята.

Милиони зрители в този ден гледаха и няколко мача американски футбол. Тази година за мнозина в САЩ вчера бе двоен празник, тъй като съвпадна с еврейската Ханука.