Ден без автомобили в Северна Италия
Ден без автомобили в Северна Италия / cнимка: Reuters

В 80 града в Северна Италия, включително големи промишлени центрове като Милано и Торино, днес е ден без автомобилен транспорт, съобщи ИТАР-ТАСС. Решението бе взето на извънреден съвет на кметовете на градове от четири области.

Целта е да се намали смогът и да се повиши обществената осведоменост за високата концентрация на прах и изгорели газове. Вече повече от два месеца замърсяването на въздуха в италианските градове на север е над нормата.

В края на януари в Милано също имаше ден без автомобилен транспорт и инициативата имаше забележителен резултат. Този път градовете обединяват усилията си в борбата срещу замърсяването на въздуха. Движението на частни автомобили е забранено от 10.00 до 18.00 ч. местно време. Забраната не се отнася за превозните средства от градския транспорт. В Милано пътниците ползват услугите на градския транспорт с отстъпка.

За разлика от предната акция този път списъкът с изключенията от забраната е по-голям и включва чиновници и политици, които участват в предизборната кампания за предстоящите в края на март местни избори. Решението беше посрещнато с възмущение от еколозите. Някои кандидати обаче се отказаха от привилегията и използваха за придвижване велосипеди и екологични автомобили.