Делфините в природата се учат да ходят
Делфините в природата се учат да ходят / снимкa: БГНЕС

Делфините може би създават своя култура, съобщи БиБиСи, цитирана от БГНЕС. Самката в една група делфини учи останалите да ходят на опашките си край южното крайбрежие на Австралия.

Възможно е тя да се е научила на това преди 20 години, когато поради кратко заболяване е била в делфинариум и е наблюдавала обучението на останалите. Вече и другите самки от групата се учат на това умение.

Учените от обществото за защита на китовете и делфините се опитват да установят защо го правят, но засега неуспешно. Някои от тях напомнят, че всички социални групи се учат на умения, които ги обособяват като групи-например, езика или танците. Специалистите смятат, че при делфините може би се заражда нещо подобно.

Известно е, че морските млекопитаещи край западния бряг на Австралия учат малките си да използват морски растения, за да се сдобиват с храна. В случая с делфините от групата на Били вероятно трябва да говорим за зараждането на специфична „опашкоходеща“ култура. Културното предаване на идеи и умения е документирано и при маймуните.