Делфините – майстор-готвачите на океаните
Делфините – майстор-готвачите на океаните / снимка: sxc.hu

Делфините са майстори-готвачи на морска храна, които използват сложни, изискващи точност подготовка, за да премахнат костите и мастилената течност от сепиите и да получат меко блюдо от калмари, съобщава БГНЕС. Див женски тъпонос делфин е бил наблюдаван да използва тази серия от сложни стъпки, за да подготви уловените сепии за основно ястие в Залива Спенсър, съобщиха австралийски учени.

„Това е знак колко добре са развити мозъците им. Това е много умен начин да се сдобият с чисто месо от калмари без всичките отвратителни части“, заяви Марк Норман от Музея Виктория, който е член на изследователския екип. Екипът съобщи, че е наблюдавал женски делфин, който подкарва сепиите извън водораслите и на чисто поле от морското дъно. След убиването на жертвата, делфина нанасял удари с носа си, докато изцеди токсичната черна мастилена течност, с която сепиите се защитават при атака. След това делфинът остъргал сепията по морското дъно, за да премахне неприятни за хранене костни частици.

Според авторите на изследването, подобно поведение вероятно не е рядкост. Подобно поведение е наблюдавано и при други делфини. „Хранителното поведение, което докладваме, е специално адаптирано за един вид жертви и представлява значителна гъвкавост на поведението за животно, което не спада към приматите“, подчертават учените.

Друго изследване от 2005 г.даде сигнал, че делфините може да са способни на групово обучение и използване на инструменти, след като майка-делфин е наблюдавана да показва на дъщерите си как да разчупват морски гъби и да ги носят като защита, „подобно на ръкавица“, докато търсят храна. Други изследователи са наблюдавали делфини, които премахват гръбнака на уловени риби, с които се хранят, или разкъсват прекалено големите екземпляри на по-малки парченца за удобство при консумация.