Давид Черни планира нова инсталация - фонтан от висящи пениси
Давид Черни планира нова инсталация - фонтан от висящи пениси / netinfo

Чешкият скулптор Давид Черни, който разгневи общественото мнение през първата половина на годината с инсталацията си Ентропа в Брюксел, подготвя следваща изложба - фонтан от висящи пениси за супермодерния многофункционален комплекс Копа център /Copa center/, който ще бъде построен в Прага, съобщава чешката информационна агенция ЧТК.
   
Фонтанът от 30 висящи пениси ще изобразява настоящата политическа сцена в Чехия, твърди Черни. Намерението му да инсталира скулптурата в Копа център, който ще бъде построен над метростанцията "Народни трида" в Прага, бе потвърдено от Карин Чифкова от компанията "Кук комюникейшън - Комюникейшън уъркс" /Cook Communication-Communication Works/, която се е заела с изграждането на бъдещия комплекс - шест съединени с покрити пасажи сгради, с четири подземни и осем надземни етажа и подземен паркинг за 250 коли, на стойност около 4 млрд. крони, пише БТА.
   
Черни твърди, че отдавна мислел какво да инсталира в "Народни трида" и тъй като бил скептичен относно настоящата политическа ситуация в страната, се спрял на тази мултимедийна инсталация. Според Чифкова Черни е спечелил закрит търг за поставянето на творбата си в центъра.
   
Противоречивата скулптура Ентропа на Черни, която бе поставена в сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел по време на чешкото председателство на ЕС, предизвика както критики и възхищение, така и дипломатически конфликти в цяла Европа. България официално протестира срещу представянето си в инсталацията като турска тоалетна. Черни и вицепремиерът Александър Вондра се извиниха на България и тази част от инсталацията бе покрита с черно платно.