Датското издание на „Евровизия” се оказа три пъти по-скъпо
Датското издание на „Евровизия” се оказа три пъти по-скъпо / снимка: Guliver/Getty Images

Тазгодишното датско издание на песенния конкурс „Евровизия 2014” е струвало 20,4 млн. долара, което е с 14,1 млн. долара повече от първоначално планираното, съобщи ИТАР-ТАСС. Данните са взети от отчета на компанията ESC 2014, създадена за провеждането на музикалния спектакъл.

Първоначално за провеждането на „Евровизия 2014” през месец май тази година бяха предвидени 6,3 млн. долара. Но в крайна сметка конкурсът се оказа три пъти по-скъп.

Преразходът се дължи най-вече на разходите по преустройството на изоставената корабостроителница „Бурмайстер и Вайн” в гигантска концертна зала. То се оказа много по-скъпо, отколкото се предполагаше. За този проект предварително бяха отделени 3,3 млн. долара, а в действителност бяха похарчени 16,4 млн. долара.

За да ограничат финансовите загуби, фирмата „Чудесният Копенхаген” и столичната област още преди началото на конкурса предоставиха допълнително над 780 000 долара. А общината на Копенхаген - 1,6 млн. долара. Също така бяха регистрирани и някои малки приходи. В крайна сметка окончателният дефицит възлезе на 10,5 млн. долара, който организаторите трябва да покрият, посочва БТА.

Конкурсът „Евровизия 2014” се състоя на 6, 8 и 10 май на територията на закрита корабостроителница в източната част на Копенхаген. Победител в песенната надпревара стана „брадатата жена” Кончита Вурст от Австрия.