Датчаните първи по консумация на антидепресанти
Датчаните първи по консумация на антидепресанти / netinfo
Дания оглави класацията по употреба на антидепресанти сред развитите страни, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

През последните години употребата на подобни препарати в северното кралство е нараснала от 35 на 60 дози ежедневно на всеки хиляда души. След Дания се нареждат Исландия, Австралия и Швеция. Коментирайки тези данни, професорът от фармацевтичния факултет на Копенхагенския университет Клаус Мелдруп заяви пред журналисти, че датските лекари „прекалено щедро изписват силно действащи лекарства на болните“, а това често води до нежелателни последици, информира ИТАР-ТАСС

„Към употребата на антидепресанти трябва да се подхожда с голяма предпазливост“, подчерта той. Професор Мелдруп заяви, че депресиите сред повечето датчани се засилват през есенните и зимните месеци, когато дневната светлина се съкращава до минимум. Не е случаен и фактът, че сред лидиращите по употреба на антидепресанти са три северни държави – Дания, Исландия и Швеция, които имат сходен климат, посочва ученият.