Дания е най-щастливата страна
Дания е най-щастливата страна / снимкa: БГНЕС

Дания е начело в класацията на списание "Форбс" за най-щастливите страни в света, съобщава РИА "Новости", отбелязвайки, че Русия не влиза в първата десетка. В първата тройка попадат Финландия и Холандия, а десетката допълват още Ирландия, Швеция, Швейцария, Канада, Нова Зеландия, Белгия и Китай.

Датчаните имат най-висок показател по удовлетвореност от живота - 90,1 и с още по-голям оптимизъм гледат в бъдещето - 92,3. Тази малка европейска нация има всички основания да чувства удовлетвореност: БВП на глава от населението достига 68 362 долара годишно при равнище на безработица от 2%.

"Форбс" смята, че най-силно усещане за удовлетвореност от живота изпитват гражданите в страните с демократични и икономически свободи с висок жизнен стандарт.

При норвежците БВП е в размер на 98 822 долара годишно на глава от население, там безработица е 2,6%, но индексът на удовлетвореност от живота е много по-нисък - 76,5. Така белгийците се оказват на девето място в класацията за щастие.

Според "Форбс" страната, където хората са най-малко щастливи е Китай. Работната седмица на китайските граждани е 47 часа, която е много по-голяма от средния показател, а БВП на глава от населението е едва 3600 долара годишно.

Рейтингът за щастие се съставя на основата на статистически данни на международните организации и допитване, проведено от Gallup World Poll в 140 държави по света.