Цял град срещу Макдоналдс
Цял град срещу Макдоналдс / снимка: Reuters, архив

В калифорнийския град Лома Линда не се гледа с добро око на пушенето и пиенето. Нещо повече, те направо са забранени. От тридесет години никой не смее да запали цигара, било на закрито или на открито, а барове няма. Затова идеята да се открие заведение на Макдоналдс в градчето с 21 000 жители, управлявано от членове на Църквата на адвентистите от седмия ден, за тях е направо скандална.

Това би заличило техния рекорд, установен и признат от списание "Нешънъл Джиографик", на "синя зона" - звание, присъждано на населени места, където жители достигат възраст над 90 години и водят здравословен начин на живот. В света има само четири такива населени места - Окинава, Япония, Сардиния, Италия, Никоя, Коста Рика, и Лома Линда, Калифорния.

От хранителния гигант, който наема 400 000 души само в САЩ, уверяват, че ще прибавят модерен гастрономически опит на градчето и ще дадат тласък на икономическия му ръст, посочва БГНЕС. Но медицинските гласове в градчето обявяват за неубедителни аргументите на компанията, чиито менюта трудно падат под 1200 калории. "Да се твърди, че храната на Макдоналдс е здравословна е все едно да казваш, че ако се сложат 5 милиграма витамин С в цигара, тя става полезна", казва лекарка от Коалиция за здраве в Лома Линда.