„Циркът на ужасите“ бил финансиран от държавата
„Циркът на ужасите“ бил финансиран от държавата / снимкa: БГНЕС

Цирк „Марино“, който сега италианските медии наричат „Циркът на ужасите“, е бил финансиран с 37 хил. евро за последните 4 години. Така твърди сайтът на италианската Национaлна асоциация за защита на животните.

Благодарение на стара нормативна уредба, импровизиралите се циркови предприемачи, които сега са арестувани, са получавали по близо 1000 евро на месец от Министерството на културната дейност и блага. По този начин те са плащали заплати на цирковите артисти. През 2003 и 2004 циркът получил по 9500 евро за дейността си в Италия, през 2005 - 10 000 евро, а през 2006 - 8000 евро. Голям цирк в Италия пък получава средно по 100-140 хиляди евро годишно под формата на помощи от държавата, твърди сайтът.

Междувременно президентът на Националната асоциация на цирковете в Италия Еджидио Палмири каза, че циркът „Марино“ не е бил никога част от нея. „Изразяваме близостта и солидарността си с българското семейство, което е било държано в плен и призоваваме правосъдието да вземе спешни мерки по отношение на цирк „Марино“, каза пред италианските медии Палмири след случая с освобождаването на двете български момичета до Салерно. Те са били принуждавани да стоят във вана с ледена вода и с хищни риби и в общо пространство с влечуги. Палмири призова бъдещия парламент на Италия да приеме по-строга нормативна уредба за цирковете.

След неотдавнашното либерализиране на много сектори в Италия, включително и на цирковете, е много по-лесно получаването на лиценз за управлението на такива структури. „По-рано, за отварянето на един цирк беше необходимо да си работил в цирков комплекс с минимум 500 места за пет години или за десет години в цирк с над 500 места. Още с влизането в сила на новия указ Асоциацията ни го разкритикува, тъй като сметнахме, че той ще влоши ситуацията и ще доведе до упадък на цирковите структури. Тези наши опасения се потвърдиха“, допълни Палмири. Според него в една „здрава среда, която среща одобрението на публиката и жъне успехи на международно ниво“, са се вмъкнали „субекти, които нямат нищо общо с цирка и които нанасят тежки щети на тази сфера“.

www.prontosofia.com