Чърчил е най-харесван лидер от топ-бизнесмени
Чърчил е най-харесван лидер от топ-бизнесмени / снимка: БГНЕС, архив

Уинстън Чърчил е начело в класацията за най-харесвани лидери в света, направена след проучване на мнението на 1330 шефове в бизнеса от 67 държави. Допитването е извършено от ПрайсуотърсКупър.

Основателят на Apple Стив Джобс е на второ място, а на героя от битката за независимостта на Индия Махатма Ганди се пада „бронзовият” медал. Единствената жена в челната десетка е Желязната лейди Маргарет Тачър, която заема седма позиция.

На четвърто място в класацията е легендата в борбата срещу апартейда Нелсън Мандела. Джак Уелч, който беше начело на Дженерал илектрик в продължение на 20 години, е на пето място. Бившите американски президенти Ейбрахам Линкълн, Роналд Рейгън, Джон Ф. Кенеди и Бил Клинтън са съответно на 6-то, 8-мо, 9-то и 10-то място, обобщава БГНЕС. Клинтън дели последната позиция в челната десетка с Наполеон Бонапарт.

Според ПрайсуотърсКупър изборът на бизнес лидерите може би е повлиян от времето на икономическа криза, в което е направено проучването. Поради това анкетираните са спрели вниманието си върху имена на велики личности, които е трябвало да се справят с големи трудности и предизвикателства. Това важи и за хора, които са били движеща сила на коренни промени в обществото или са взели правилното решение в нужното време.

Други дами - Маргарет Тачър, които най-често са отбелязвани от анкетираните, са германският канцлер Ангела Меркел, Майка Тереза и писателката Айн Ранд (рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум). Анкетата е правена през септември-октомври 2012 г.