Чушкопекът - българската битова революция за XX век
Чушкопекът - българската битова революция за XX век / снимка: detstvoto.com

Чушкопекът беше определен за битовата революция на XX век в рамките на авторския проект на БНТ "Българските събития на ХХ век". В последния ден на 2009 г. зрителите му дадоха първенството в класацията с 25,51%. На второ място остана електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% бяха класирани телевизията и радиото.

Следващите места в класацията заеха съответно: мобилният телефон - 10.25%, остъкленият балкон - 7.74%, автомобилът - 6.61%, почивката на море - 6.38%, софийското жителство - 5.24%, Указ 56 - 4.56%. Най-малко гласове събра попфолкът - само 4,1%, което го нареди на последната десета позиция
9. Попфолкът 4.10%

Десетте номинации коментираха в студиото Милена Фучеджиева - писател и пътешественик, Джони Пенков - старши научен сътрудник, Къци Вапцаров, режисьорът Джеки Стоев и Анджела Родео - музикант.

Анджела Родео сподели, че за първи път е видяла чушкопек през 1996 г. в София и е била изумена от „толкова много труд и гениалност", събрани в един уред. Сузане, приятелка на Джони Пенков, която живее във Франкфурт сподели в телефонно включване, че „печенето на чушки в чушкопек е философска дейност".

„Това е един уред без аналог, който оставя мисълта ти свободна, докато чушката се пече - храни душата, разума и тялото", обясни още тя и призна, че когато за първи път е видяла чушкопек в България, го е купила и го е занесла у дома във Франкфурт.

Според Джони Пенков именно чушкопекът дава приятната миризма на месец октомври в България и сподели, че е купил и за дъщеря си, която живее във Виена.