Човешките черва, в които има множество микроби, разкриват потенциални нови видове антибиотици, съобщи UPI, позовавайки се на научно изследване.
Проучването изолира молекули от чревния микробиом. Резултатите, които получават учените, са неочаквани и могат да доведат до нови видове лекарства, каза първият автор на изследването Марсело Торес, научен сътрудник в Университета на Пенсилвания. „Интересно е, че тези молекули имат различен състав от този, който традиционно се смята за антимикробен“, обяснява Торес. „Съединенията, които открихме, представляват нов клас и техните уникални свойства ще ни помогнат да разберем и разширим пространството на антимикробните средства.“
Старшият автор на изследването Сезар де ла Фуенте ръководи лабораторията, в която е проведено новото изследване. Той е асистент по биоинженерство в Университета в Пенсилвания. „Това е сурова среда“, каза той. „Всички тези бактерии съжителстват, но и се борят помежду си. Това може да насърчи иновациите.“
За целите на проучването в лабораторията на де ла Фуентес са анализирани чревни микробиоми на близо 2000 души. Екипът от учени се фокусира върху аминокиселинни протеини, наречени пептиди, генерирани от чревните бактерии, които често се използват за създаване на антибиотици.
Общо те оценяват потенциалната антибиотична полезност на над 400 000 пептида. С течение на времето броят им е намален до 78 протеина, които изглеждат готови за тестване срещу бактериални култури в лабораторията.
Около половината от пептидите се оказват ефикасни в стопирането на бактериалния растеж.
Изследването е публикувано в списание Cell.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Проучването изолира молекули от чревния микробиом. Резултатите, които получават учените, са неочаквани и могат да доведат до нови видове лекарства, каза първият автор на изследването Марсело Торес, научен сътрудник в Университета на Пенсилвания. „Интересно е, че тези молекули имат различен състав от този, който традиционно се смята за антимикробен“, обяснява Торес. „Съединенията, които открихме, представляват нов клас и техните уникални свойства ще ни помогнат да разберем и разширим пространството на антимикробните средства.“
Старшият автор на изследването Сезар де ла Фуенте ръководи лабораторията, в която е проведено новото изследване. Той е асистент по биоинженерство в Университета в Пенсилвания. „Това е сурова среда“, каза той. „Всички тези бактерии съжителстват, но и се борят помежду си. Това може да насърчи иновациите.“
За целите на проучването в лабораторията на де ла Фуентес са анализирани чревни микробиоми на близо 2000 души. Екипът от учени се фокусира върху аминокиселинни протеини, наречени пептиди, генерирани от чревните бактерии, които често се използват за създаване на антибиотици.
Общо те оценяват потенциалната антибиотична полезност на над 400 000 пептида. С течение на времето броят им е намален до 78 протеина, които изглеждат готови за тестване срещу бактериални култури в лабораторията.
Около половината от пептидите се оказват ефикасни в стопирането на бактериалния растеж.
Изследването е публикувано в списание Cell.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня