Човешката миризма
Човешката миризма / netinfo

Известно е, че някои жени намират миризмата на тялото на мъжете за отблъскваща, докато за други тя е възбуждаща.

В университета „Дюк” изследователи са установили, че генетично кодирани варианти на обонятелните рецептори са определящи за разликата във възприемането на миризмите от различни хора. Те са насочили вниманието си към продуктите от разграждането на тестостерона - андростерон и андростадиенон, които се излъчват с урината и потта.

Човешкото обоняние е свързано с наличието на над 400 вида рецептори, които възбуждайки се от определени молекули, предават информация до главния мозък, където тя бива преработена.

Учените са искали да научат защо има разлика във възприемането на споменатите две вещества. Зуанг, студент в лабораторията Мацунами, е изследвал всички познати на медицината рецептори и е открил такъв, който има голям афинитет към двата метаболитни продукта.

391 доброволци са помирисали тези вещества и са дали своята оценка за аромата им. Имало е отговори в двете крайности - от сладък до отвращаващ, предаде БГНЕС.

ДНК проби на тези хора са изследвани. Генетичните варианти корелирали с обонянието. Тези изследвания подкрепят и теорията за феромоните и ролята им в привличането между хората, както и влиянието на миризмите върху настроението, дори физиологията на мъжете и жените.