/ iStock/Getty Images
Човечеството няма да може да живее на Луната и Марс поради силна радиация и галактическо излъчване, заяви за РИА Новости Вячеслав Шуршаков, началник на отдела за радиационна безопасност на пилотираните космически полети в руски научен институт.

"От гледна точка на радиацията в Слънчевата система, освен Земята, никъде няма благоприятни райони за живота на човечеството. Земята е нашият космически кораб, имаме атмосфера и магнитно поле за защита от слънчевите изригвания и галактическото излъчване", каза той.

Според него дозата радиация на Луната е 400 пъти по-голяма от дозата на Земята. "На Марс дозата на радиация е 1,5 пъти по-малка, отколкото на Луната, но има галактическо космическо излъчване на Марс и на Луната, което влияе неблагоприятно на човешкото здраве", обясни ученият.

Марс
iStock/Getty Images

Говорейки за откритите екзопланети (планети извън Слънчевата система), Шуршаков отбеляза, че на тях първо трябва да бъде потърсено магнитно поле.

"Магнитосферата създава защитен щит и ако го няма, тогава атмосферата ще бъде силно намалявана под въздействие на най-близката до екзопланетата звезда, с всички произтичащи от това последствия за живите организми", каза той.
БГНЕС