Човечеството е престанало да поумнява
Човечеството е престанало да поумнява / netinfo

Психологът Джеймс Флин, който са занимава с изследвания в областта на IQ, заяви, че коефициентът на интелекта при съвременните хора е престанал да се увеличава.

Ученият, в чест на когото е наречен “ефектът на Флин” (постепенното стабилно увеличаване на средния показател на IQ година след година) каза, че отбелязаната от него тенденция не сочи, че човечеството е започнало да оглупява. Може само да се говори за това, че хората са достигнали определен предел на умственото си развитие, съобщава “Таймс”.

Според Флин на следващите етапи от развитието ще се стигне до подобряване на други функции, например на онези части от мозъка, които отговарят за изучаването на чужди езици или “съпреживяването”. Според учения изследванията в областта на интелекта в продължение на много дълго време са били насочени в неправилно русло.

Флин заяви, че вместо въпроса “Ставаме ли по-умни?” или “Стават ли нашите деца по-умни от нас?” (в такъв случай ръстът на IQ ще означава, че “нашите родители са идиоти”, отбелязва “Таймс”) учените би трябвало да научат дали са се подобрили определени когнитивни навици и отговорът на този въпрос би бил положителен. Ученият каза още, че последните изследвания сочат, че жителите на Америка продължават да демонстрират тенденция към увеличаване на IQ, докато в скандинавските страни този ръст е спрял. /БГНЕС/