Чипове ще пазят кактусите от крадци
Чипове ще пазят кактусите от крадци / www.en.wikipedia.org

Хай-тек иновация ще пази от крадци кактусите в американския национален парк Сагуаро. Микрочипове ще бъдат имплантирани в екзотичните растения. Кактусът Сагуаро расте в пустинните райони на САЩ и Мексико. Растението достига височина 15 метра и тегло няколко тона, а животът му продължава до 150 години.

През 2000 година в парка растяха около 1,3 милиона кактуса Сагуаро, относително млади - от 30 до 50 години и с височина от 1 до 2 метра. Един такъв кактус може да се продаде за над хиляда долара, което насърчава бракониерите. Миналата година охраната на парка е предотвратила опит за кражба на 17 кактуса.

Чипове, имплантирани в кактусите, ще направят възможни проверките дали даден Сагуаро е бил откраднат от националния парк. Освен това чиповете ще улеснят воденето на картотеки за кактусите в парка. Микросхемата ще струва около 4,5 долара, а устройствата за четене на информацията от датчика – от 500 до 2500 долара.

Преди да “инжектират” кактусите с чипове, експертите ще направят задълбочени изследвания как би се отразила подобна инвазия на растенията, обект за засилен интерес от бракониерите, съобщава БГНЕС.