Чиновници в Сеул ще идват на работа по шорти, за да пестят енергия
Чиновници в Сеул ще идват на работа по шорти, за да пестят енергия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Общината на Сеул е приканила общинските чиновници да ходят на работа през горещите летни месеци по шорти, за да не прибягват до климатиците и да пестят по този начин енергия, предаде Франс прес.

Кметът на южнокорейската столица Пак Уон-сун по-късно официално ще насърчи носенето от общинските служители на по-леко лятно облекло. Това ще стане на модно ревю, организирано в рамките на кампания, наречена "Супер охладен бизнес".

За четвърта поредна година общинските власти на Сеул се опитват да убедят чиновниците да изоставят традиционното сако и вратовръзка, когато нямат професионални срещи с външни хора. За първи път обаче общинските власти настояват служителите им да идват на работа с къси панталони.

През лятото според правилата температурите в сградите в Южна Корея не трябва да спадат под 28 градуса по Целзий, предава БТА. В частните учережденията ограничението е за 26 градуса по Целзий, припомня Франс прес.

През зимата и през лятото Южна Корея има сериозни проблеми с недостига на електричество. Това се дължи на много години на недостатъчни инвестиции и на държавно субсидираните тарифи на електрическата енергия, които са направили потребителите по-безотговорни, смятат експертите.

Миналия ноември южнокорейският президент И Мюн-бак заяви, че е намалил парното в офиса си и че носи вълнено пуловер, за да му е по-топло. Тогава той прикани сънародниците си да последват примера му в пестенето на енергия.