Чингиз хан бил сексуален завоевател, твърдят учени
Чингиз хан бил сексуален завоевател, твърдят учени / netinfo
Чингиз хан е бил не само велик пълководец от миналото. Той е бил и сексуален завоевател. Руски генетици са открили следи от мъжката хромозома на великия завоевател в генофонда на почти 20 етноса, населяващи територията на Евразия, съобщава Newsru.

Това може да се обясни само с удивителната сексуална активност на монголския хан, смятат изследователите. Група учени под ръководството на Мирослава Деренко от Академията на науките на Магадан са открили генетична следа, чиито корени стигат до безпощадния лидер, създал най-голямата империя, съществувала някога в света. Става дума за емпирична, тоест изчислена хромозома на Чингиз хан, пише The Australian.

Работата, извършена от руски и полски учени, е започнала преди три години. Тогава учените са открили група тясно свързани линии на Y-хромозомите, които се предават от баща на син. Учените са изчислили, че носители на този набор от хромозоми са около 16 милиона съвременни мъже, съобщава британският вестникТелеграф”.

Ако мъжката Y-хромозома остава абсолютно непроменена от поколение на поколение, може да се проследи родословието до най-далечните прадеди. В рамките на един век обаче стават мутации на хромозомите. Незначителните промени на Y-хромозомата, които задължително се натрупват с времето, са позволили да бъде изчислено, че далечният прародител на мнозина представители на азиатските народи е живял приблизително преди около 1000 години. Предполага се, че тези хромозоми са принадлежали на Чингиз хан и неговите потомци. Притежавайки по-специален социален статут, те са имали по-големи възможности да зачеват деца. По исторически данни те са се възползвали от тази възможност с ентусиазъм. Чингиз хан е живял преди около 800 години, имал е официално признати само 5 синове, а в действителност не е изключено те да са много повече.

Изчисленията на учените показват, че 300 години по-късно Великият хан е можел да има 5 милиона потомци, а 800 години по-късно – значително повече. Взимайки предвид историческите преселения на народите и фактът, че смесването на кръвта е ставало само с определени етнически групи, тази Y-хромозома не е могла да се разпространи широко извън пределите на монголските завоевания. Изследването е проведено сред 1 437 мъже от 18 етнически групи, населяващи териториите на бившата Монголска държава на Чингиз хан.

Сред тези народи са алтайските казахи, телеутите, хакасите, тувинците, таджиките, бурятите, евенките, монголите, калмиките, кюрдите, персите, руснаците и други. Генетичният материал е взет предимно от ученици и студенти от мъжки пол, съобщава “Интерфакс время”. При това във всеки отделен случай донорът е трябвало да бъде напълно сигурен, че неговият баща и дядо по бащина линия принадлежат към определения народ. Установено е, че повече от една трета от предполагаемите потомци на Чингиз хан населяват територията на историческа Монголия. Според учените на територията на историческа Русия не са открити никакви следи от гените на великия завоевател. /БГНЕС/