/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Джорджия, САЩ, са установили, че честите кавги влошават здравето на съпрузите, съобщава сайтът на учебното заведение.

Авторите на изследването отбелязват, че след конфликт двете страни изпитват чувство на самота и депресия. Физическото им състояние също се влошава.

За целите на проучването специалистите са анализирали данни за 250 семейни двойки, наблюдавани в продължение на две десетилетия.

Специалистите са установили, че онези двойки, които редовно спорят помежду си и влизат в конфликти, запазват този модел на поведение през целия си семеен живот. Редовните кавги в семейството често карат партньорите да се чувстват самотни.

Въз основа на анализираните данни изследователи са открили също, че конфликтите, възникнали в самото начало на семейните отношения, могат да имат негативно въздействие върху това как се чувстват партньорите дори след няколко десетилетия.

Съпрузите и съпругите, които всеки път страдат от самота след поредната кавга, имат най-лошите показатели за физическо състояние. За разлика от тях семейните двойки, които съумяват да избегнат противоречията и намират начини да разрешават проблемите, без да повишават тон, успяват да съхранят здравето си. 
БТА