Червените меса съдържат опасни бактерии
Червените меса съдържат опасни бактерии / снимка: БГНЕС

Учени от Калифорнийския университет откриха бактерии в червените меса, които предизвикват хранителни отравяния, предаде ИТАР-ТАСС. Става дума за субтилаз цитотоксин – бързо действащ токсин от рода на бактериите e.coli, които се усвояват от тъканите на организма след консумацията на месо.

Според заключенията на учените, именно в червеното месо и в млечните продукти могат да бъдат открити в големи количества от този токсин. Бактерията причинява силно гадене с кръв и може да причини дори смърт.

Учените предупреждават, че хората, които консумират червени меса се намират в рискова група. Те могат да се натровят, тъй като тези меса са богати на киселината – Neu5Gc. Тя лесно се поглъща от организма и го превръща в мишена за токсина e.coli.

Хората нямат ген, отговарящ за производството на Neu5Gc, и съответно не могат да се защитят от токсините, обясняват американските медици.