Чероките изгониха от общността си потомци на чернокожи
Чероките изгониха от общността си потомци на чернокожи / снимка: BGNES
Числеността на народа на чероките в САЩ за един ден намаля с 2800 души, предаде ИТАР-ТАСС. Но това не е следствие от масово заболяване, от природно бедствие или от коварството на бледоликите. Става дума просто за референдум, на който мнозинството от чероките гласували за отлъчване от общността им на хора, които са потомци на чернокожите им роби.

С референдума бяха одобрени поправки към конституцията на племето, според които чероките могат да бъдат само чистокръвни индианци, предаде БТА.

Прогонените твърдят, че решението на племето е пример за чист расизъм. Но вождът Шад Смит обявил, че народът на чероките е изпълнил своето основополагащо демократично право - правото на глас - и ясно е обявил, кой може да се смята за чероки.

За прогонените ударът е не само морален, а и материален, посочва ИТАР-ТАСС. Казината, построените на територията на резервата, в който живеят чероките, носят значителни приходи. От бедно племе чероките се превърнаха в добре осигурена общност, която строи свои училища и болници. Племето получава и субсидии от държавния бюджет. Изгонените ще бъдат лишени от всички тези облаги.

Чероките, които са около 250 хиляди души, са второто по численост индианско племе в САЩ след навахите. Те са сред няколкото племена в Северна Америка, които са държали роби. По време на войната между Севера и Юга чероките са участвали на страната на южняците.