Черешите успокояват мускулни болки
Черешите успокояват мускулни болки / netinfo
Черешите помагат за възстановяването на организма след тежка тренировка, показва ново американско проучване. Съдържащите се в черешите антиоксиданти и естествени противовъзпалителни вещества успокояват мускулатурата след претоварване, пише БГНЕС, цитирайки сайта tialoto.bg

В изследването са участвали над 50 мъже, които тренират редовно. Всеки ден на една част от тях е даван сок от череши, а на другите оцветена в червено и ароматизирана вода. На четвъртия ден всички мъже трябвало да вдигнат възможно най-много пъти щанга с максимална за формата им тежест. Всеки ден след това, в продължение на седмица, лекарите изчислявали болката, степента на отпуснатост на мускулите и силата на мъжете.

При сравняването на резултатите станало ясно, че мъжете, които са пиели сок от череши, чувстват много по-слаба болка в мускулите и силата им не е намаляла от тежкото упражнение, за разлика от тези, които са пиели заместител. Лекарите допълват, че за да се усети полезното действие на черешите трябва да се изяждат дневно поне по 300 грама от плода.